Kalendar treninga


Tue
01

Uskoro počinje II faza Prilike Plus

Održana radionica Prilike Plus - priprema aktivnosti za II fazu projekta

Osam trening centara u 6 industrija, 34 profila radnih mjesta, 20 programa obuke, 200 polaznika od kojih su mnogi uspješno zaposleni, samo su neki od rezultata iznimno uspješne prve faze provođenja programa Prilika Plus, koji su predstavljeni na radionici održanoj 18. marta 2014. u hotelu Termag na Jahorini. 
 
Osim predstavljanja rezultata glavni cilj održane radionice bio je iznošenje prijedloga aktivnosti za drugu fazu programa. Učešće partnera programa među kojima su privredne komore i centri za obuku te učešće donatora, predstavnika drugih razvojnih projekata i institucija koje rade u domenu obrazovanja odraslih  bilo je od izuzetne važnosti jer su sudionici svojim sugestijama i prijedlozima značajno doprinijeli definisanju važnih komponenti druge faze projekta.
 
Opšti cilj projekta je unaprijediti zapošljivost učenika, studenata, nezaposlenih, kao i produktivnost zaposlenih, kako bi adekvatno odgovorili zahtjevima i trendovima industrije, te kontinuirano razvijali vlastitu profesiju. Svrha projekta je uvođenje sistemskih rješenja i iniciranje promjena u oblast stručnog i tehničkog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.
 
U drugoj fazi se očekuje da će model Prilike Plus definisan u prvoj fazi, postati sistem razvoja kompetencija potrebnih za održiv rast privrede, koji će u potpunosti integrisati privatni i javni sektor.
 
O programu 
 
Program "PrilikaPlus" je usmjeren na unapređenje sektora stručnog i tehničkog obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Program je u proteklom periodu intenzivno radio na razvijanju modela stručnog osposobljavanja i usavršavanja odraslih, a koji na organizovan i metodičan način, u realnom vremenu, odgovara na specifične potrebe poslodavaca. Identifikovane su potrebe za nedostajućim vještinama u 6 sektora ekonomije, a pažnje je usmjerena na sve sektore koji imaju potencijal rasta i zapošljavanja. Program provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeda (RARS), a finansira Agencija za razvoj i saradnju Švajcarske vlade.