Kalendar treninga


Wed
18

Slovenački obrtnici zajedno sa slovenačkom Obrtničkom komorom posjetili firmu Ećo Company i Centar Format

Slovenački obrtnici u posjeti BH proizvođačima namještaja

Dana 16.05.2016. godine predstavnici obrtničkih preduzeća Republike Slovenije zajedno sa Obrtničkom komorom Slovnenije posjetili su firmu za projektovanje i proizvodnju namještaja „Ećo Company“ i Centar za specijalističke edukacije „Format“. Organizator posjete je Ambasada republike Slovenije u BiH.

Gregor Presrek, savjetnik ministra pri Ambasadi Republike Slovenije nam je izjavio da sekcija drvnoprerađivačke industrije Obrtničke komore Republike Slovenije je počela da organiziraje posjete zemljama regiona u cilju upoznavanja i razmjene znanja i iskustva unutar ove branše. Ambasada Republike Slovenije u BiH se uključila u cijelu organizaciju turističko-poslovne ekskurzije u Bosni i Hercegovini.

„Na osnovu naše ranije saradnje sa Ećo Company, predložili smo posjetu ovoj kompaniji, sa čim su se oni odmah složili. Smatrali smo da je ovo jako dobra prilika da se kroz  susret sa jednom ozbiljnom i perspektivnom kompanijom poput Ećo Company i njenim trening centrom Format,  približi slika stanja  drvoprerađivačke industrije u BiH. Danas se mogla primjetiti velika zainteresiranost prisutnih prilikom prezentacija i diskusije, a i posjete salonu namještaja i fabrike, gdje su  pažljivo posmatrali sve detalje izrade namještaja.“ – dodao je.

Alojz Tuhtar, predsjednik stolara Obrtne komore u Sloveniji nam je prenio svoje utiske o posjeti: „Vidi se da Ećo Comany ima pravu viziju. Kako vidim,  start je išao od nule i ako se  tako nastavi razvijati,  mislim da je u velikoj prednosti u odnosu na nas. Vi imate vaše zakone, a ne EU zakone. EU ima velike zahtjeve i za nas, mala obrtnička preduzeća, tako da mislim da ste u prednosti i želim vam da tako i ostane“.

Direktor firme Ećo Company, Suad Ećo je istakao da je jako zadovoljan današnjom posjetom velike grupe obrnika iz Slovenije, gdje su se razmijenila iskustva iz dvije zemlje, a došlo i do potencijale saradnje sa nekim kompanijama. „Zahvaljujem se i Ambasadi Republike Slovenije na umrežavanju privrednika, koje je jako bitno za naše potencijalne zajedničke nastupe na INO tržištima“ – dodao je.

Ećo Company i Centar Format su izrazili veliko zadovoljstvo ovim susretom, te se nadaju uspješnim zajedničkim projektima u budućnosti.