Kalendar treninga


Thu
21

Izabran logotip za centar Format

Pobjednikćki rad na konkursu za izradu vizuelnog identiteta

Centar za specijalističke edukacije Format je u decembru mjesecu raspisao studentski konkurs za izradu logotipa. On je bio namjenjen studentima Akademije likovnih umjetnosti sa odjeka Grafički dizajn u klasi prof. Bojana Hadžihalilovića.

Ocjenjivački sud je prilikom vrednovanja konkursnih radova dao prednost inovativnim, kreativno osmišljenim, profesionalno i savremeno artikuliranim rješenjima izrađenim na temelju Konkursnog projektnog zadatka i samostalnog istraživanja i promišljanja teme Konkursa

U prvi krug je uslo 5 radova: Anti-format, Mondrianov format, Origami, Bauhaus, Open box.

Galerija selektovanih radova

Prva nagrada je dodijeljena za Mondrianov format, autorice Jovane Jovkovic.

Logo je nastao po uzoru na princip formatiranja papira, gdje se jedan pravougaonik proporcionalno smanjuje na pola. Cetiri osnovne bolje i asimetrija pravougaonika objasnjavaju filozofiju samog naziva centra, inspirisanog 4 Mat edukacijom.

Autorica Jovana je izradila Knjigu grafičkih standarda. Upravo to je bio cilj obajvljivanja studentskog konkursa, kojim se omogućilo da student dobije priliku da izradi zadatak za konkretni i profesionalni zahtjev.

"Iskustvo koje sam stekla radeci na vizuelnom identitetu Centra je nevjerovatno, s obzirom da se prvi put susrecem sa 'pravim' klijentima. Izazov je raditi tako nesto, a pri tom ispostovati sve zahtjeve, sto klijentove, sto svoje. To sam uspjela ponudivsi tri konacna rjesenja, od kojih smo zajednicki izabrali najbolje. Najljepsi dio ovog posla je vidjeti svoj rad - primijenjen, a ja sam upravo to uspjela sa centrom Format'-izjavila je Jovana."