Kalendar treninga


Tue
01

Centar Format ponovno otvara vrata studentima arhitekture

Posjeta studenata Arhitektonskog Fakulteta Sarajevo centru "Format"

Na dan 11. marta 2014. godine u Centru za specijalističke edukacije u industriji namještaja Format okupili su se stručnjaci arhitekture i podijelili svoje iskustvo i znanje sa budućim arhitektima.

 

Ovo je već druga posjeta po redu Centru Format i kompaniji Inside by Ećo od strane studenata arhitekture. Ova saradnja sa Arhitektonskim fakultetom je počela prošle godine kroz projektni zadatak izrade prototipa od strane studenata koji su nagrađeni za svoj rad te predstavljeni na Green Design Festivalu 2013. u Sarajevu. I ove godine studenti su imali priliku da vide kako njihove ideje postaju relizacija, te kompletan proces proizvodnje njihove ideje.

 

U okviru ovog događaja profesori i stručnjaci su imali prezentaciju o tome šta su enterijeri i kako teče sama proizvodnja namještaja. Nakon prezentacije studenti su imali priliku obići fabriku gdje su inžinjeri pripremili studentima uzorke namještaja, mašine i uvid u nove tehnologije u proizvodnji namještaja i enterijera. U konačnici, studenti su imali priliku družiti se sa profesorima i stručnjacima u salonu sa gotovim proizvodima namještaja.

 

Gospodin Ećo Suad, direktor kompanije Inside by Ećo, je podijelio sa nama svoje mišljenje o vrijednosti ovog događaja i sličnih aktivnosti koje organizuje Format u saradnji sa ovom kompanijom: „Pratimo trendove i imamo svakodnevne zahtjeve za širenje radne snage, i kao i svaka druga kompanija u ovom poslu koja želi napredovati tražimo mlade arhitekte, te smo prepoznali problem da prvih par mjeseci nakon zaposlenja diplomirani arhitekti se tek upoznaju sa tim šta to obuhvata praktičan posao izrade namještaja i tek nakon tog perioda možemo vidjeti, i mi i oni, da li imaju afiniteta za ovim poslom i naravno talenta što je problem za koji Format Centar ima rješenje.“.

 

Saradnja sa fakultetom

 

Format Centar planira nastaviti saradnju sa Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu kako bi približili studentima praktični dio ove struke koji nedostaje studentima u formalnom obrazovanju. Plan centra je i da organizuje izborni program u okviru fakulteta. Plan centra je i da uskoro organizuje seminare za vještine kao što je AutoCAD-a, kroz radionice, treninge i seminare koji će dovesti u vezu arhitekte i njihovu industriju.

 

Dr. Nermina Zagora, Viši asistent na Arhitektonskim fakultetu Univerziteta u Sarajevu nam je prenijela svoje stanovište o ovoj saradnji: „Ovo je vid da se premosti ogroman jaz koji postoji između redovnog obrazovanja i praktičnog iskustva, ovo je prilika da se studenti upoznaju sa načinom funkcionisanja jedne fabrike namještaja sa postupkom proizvodnje od dizajna do realizacije. Ono što je najvažnije jeste da studenti imaju priliku da se njihov dizajn uradi od samog crteža do produkta i to je nešto što je najvažnije za studente jer mogu da se upoznaju sa problemima i mogućnostima u toku procesa proizvodnje dizajna. Mislim da je to velika referenca i motivacija našim studentima.“.

 

Spoj studenata punih ideja i iskusnih stručnjaka

 

Narcisa Gaković, predstavnica Centra za specijalističke edukacije u industriji namještaja nas je informisala kako je to došlo do ovog spoja i jedinstvene saradnje u Bosni i Hercegovini: „Mi smo naišli na profesore koji su mladi i savremeni i koji žele pomoći studentima te su svjesni problema sa kojima se studenti susreću. Cilj ovih aktivnosti jeste obezbjediti vještine koje će pomoći kadru da sutra nađu  brže zaposlenje.“ Irma Softić, studentica IV godine Arhitektonskog fakulteta nam je dala svoje mišljenje o ovog događaju: „Mislim da je ovo značajno jer smo konačno dobili priliku da se izađemo iz fakultetskih okvira i da malo zađemo u praksu. Da vidimo kako se to ustvari dešava jer ono što radimo na fakultetu se zadrži na crtežima i prikazima ali nikada se ne sprovedu u djelo. Značajno je vidjeti šta jedan crtež koji je tebi nekoliko linija na papiru i izmaštan u tvojoj glavi kako ustvari on prolazi proces koji će dovesti do proizvoda. Samostalno kreiranje i praktični uvid u ovaj proces je predivan! Kada sam čula za Format bila sam jako impresionirana jer nisam znala da postoje ovakvi programi posebno za specijaliziranje softwerskih programa koji su nama jako značajni. Kako više imam znanja kroz fakultet uviđam koliko su začajne ove edukacije posebno u odnosu na trendove na tržištu.“

 

Daljni planovi centra Format

 

Centar Format planira aktivno nastaviti dosadašnje aktivnosti, te i ove godine planira dati priliku studentima da dizajniraju enterijer biblioteke Arhitektonskog fakulteta. Kreće se sa dizajnom namještaja elemanata, opreme i enterijera, te će bit izabrani najbolji studentski elementi komadnog namještaja i kroz izradu protutipova dovedeni do konačnog finala, te smješteni u biblioteku ovog fakulteta.

Centar je trenutno u procesu potpisivanja Memoranduma o razumijevanju sa Federalnim Zavodom za zapošljavanje, te će nastaviti svoje aktivnosti uz pomoć partnera programa Prilika Plus, SDC-a (Švicarska razvojna agencija), Kantonalnog Zavoda za zapošljavanje i kompanije Inside by Ećo. Kroz saradnju sa Federalnim Zavodom za zapošljavanje Centar Format planira obučiti u narednih 6 mjeseci 100 osoba sa biroa za zapošljavanje za poznate poslodavce kojima je neophodan ovaj kadar (CNC programer, CNC operater, lakirer, krojač, stolar, tapetar, mašinski inžinjer, produk dizajner i arhitekt).