Kalendar treninga


Wed
09

Centar Format i Ećo Company vec četvrtu godinu zaredom nastavlja saradnju sa Arhitektonskim fakultetom iz Sarajeva

Studenti posjetili Centar Format i Ećo Company

Dana 03.03.2016 godine Centar Format i Ećo Company su ugostili studenate IV godine Arhitektonskog fakulteta  u sklopu predmetnog zadatka “Enterijeri i dizajn 3”, čiju katedru vodi prof. Dr. Erdin Salihović.

Cilj posjete je bio uvezivanje formalnog obrazovanja i industrije namještaja. Ovo je četvrta po redu godina unutar koje se odvija uspješna saradnja između ovog fakulteta i jedne od najpoznatijih bosanskohercegovačkih komapnija u industriji namještaja, Ećo Company, poznate pod brendom Inside Furniture and Design.

Posjeti je prisustvovalo oko 70 studenata arhitekture, koji su imali priliku da čuju jako korisne informacije o tržištu, najnovijim trendovima u industriji namještaja za 2016 godinu, materijalima i tehnološkim dostignućima, plasmanu proizvoda na naše i ino tržište.

I ove godine će Ećo Company učestvovati u odabiru najboljih studentskih radova, te izraditi njihove protutipove i dati novčane nagrade studentima, kao što je bila praksa i ranijih godina. Do sada je ova kompanija izradila 15 protutipova namještaja, koji su se prezentirali na dvije izložbe: Sarajevo Green Design Festival 2013 godine i Izloba studentskih radova na Arhitektonskom fakultetu Sarajevo početkom ove godine.

Studenti su prilikom posjete dobili i kratki brief za dizajn, koji će im pomoći da svoja dizajnerska rješenja prilagode potrebama tržišta, te u krajnjoj liniji dobiju mogućnost otkupa dizajna i serijske proizvodnje njihove kolekcije.

Suad Ećo, direktor Ećo Company je izjavio da je ovo jedan od načina da se riješe nagomilani problemi i poboljša saradnja između obrazovnih institucija i realnog sektora, a kako bi mladi ljudi imali priliku da ojačaju svoje kompetencije i budu konkurentniji na tržištu. “Ećo Company stoji na raspolaganju i ovom prilikom pozivamo i ostale obrazovne institucije da se obrate i započnu saradnju san ama, na obostrano zadovoljstvo”-dodao je.  

Katedra za Enterijere i dizajn na Arhitektonskom fakultetu se već prepoznaje kao primjer dobre prakse, koja od 2008 godine pokušava približiti I povezati studente sa tržištem rada. Do sada su surađivali sa još dvije kompanije: Artisan/Arteco i Soliwood Gradačac. Ove godine pored Ećo Company i firma Prodom iz Donjeg Vakufa će pristupiti izradi protutipova najboljih studentskih radova.


„Današnjom posjetom studenata i nastavnika Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu centru Format i kompaniji Inside, obilježen je početak četvrtog ciklusa uspješne saradnje kojom promovišemo umrežavanje obrazovnog i privrednog sektora iz oblasti dizajna namještaja.Organizacijom nastave izvan fakultetskih sala, nastojimo dodatno motivirati studente već na samom početku rada na semestralnom  zadatku, te  dati im priliku da se na neposredan način upoznaju sa bitnim tehničkim i tehnološkim aspektima materijalizacije i procesa proizvodnje namještaja.Obzirom na dosadašnja pozitivna iskustva, nadamo se da ćemo i u ovoj akademskoj godini ostvariti kvalitativni pomak kada je u pitanju nastavni proces i realizacija prototipova najkreativnijih studentskih radova.

”izjavila je Dr.sci. Nermina Zagora.

Inače, do saradnje između Arhitektonskog fakulteta i Ećo Company je došlo preko Centra za specijalističke edukacije u industriji namještaja Format, pokrenutog od strane programa švicarske vlade Prilika Plus i firme Ećo Company